Esküvői meghívó

Ha esküvőt tervezünk, az első lépés általában a helyszín és az időpont lefoglalása. Ezután célszerű  értesíteni a vendégeiteket a kitűzött időpont előtt 4-6 hónappal,  hogy szeretteink és barátaink mind részesei lehessenek életünk egyik nagy napjának. 

Manapság már létezik egy úgynevezett “Save the Date” kártya melyet leginkább külföldön élő párjaink szoktak alkalmazni.

A “Save the Date” értesítést ajánlatos azonnal kiküldeni, amint megvan az esküvő kitűzött dátuma, hiszen lesznek vendégek, akik messziről, akár külföldről érkeznek. Jó, ha minél előbb tudnak az esküvőnk dátumáról. Majd a meghívót ezt követően, a nagy nap előtt 4-6 hónappal küldjük el, vagy adjuk át személyesen, jó tudni időben, hányan fogadták el a meghívásunkat.

A válaszra mennyi időt hagyjunk a meghívottaknak?

Ha viszonylag korán küldtünk ki az értesítést, mondjuk fél évvel-évvel az esküvő előtt, akkor kérjünk választ az esküvőt megelőzően 1-2 hónapon belül, hiszen az esküvő előkészítésében, szervezésében akkor tudjuk véglegesíteni a dekorációs/menüsoros létszámot.

Gitta grafika

 

Szoktátok kérdezni küldjetek-e válaszkártyát is, amelyen keresztül vissza tudnak jelezni a vendégek ?

Több variáció létezik a válaszadásra, ennek egyik változata az úgynevezett RSVP kártya, amit küldhetünk a meghívóval együtt. (RSVP = “Respondez, sil vous plait”, vagyis “Kérem, válaszoljon” ) Ha papír alapon adjátok csak át a meghívót, én nem szoktam javasolni, hogy küldjünk mellé ilyen kis kártyát. Tapasztalataim szerint sokan elkeverik otthon, nem is emlékeznek rá, hogy kaptak ilyet valaha Tőletek. Helyette szerintem szuper, ha a meghívón tüntetjük fel, hogy meddig és milyen platformon érnek el Titeket a visszajelzéseikkel. Ha weboldalatok van, ott érdemes külön menüpontot létrehozni a visszajelzésre. Ilyenkor be tudják írni a kísérőjük nevét is, illetve van-e esetleges ételallergiájuk. 

 

Ha személyesen van rá lehetőségetek, akkor mindenképp kedves gesztus úgy átadni a meghívót vendégeiteknek.

Ha nincs módunk a találkozóra (például azért, mert egy másik országban élnek a meghívottak), a videóhívások a második legszemélyesebb módja a meghívásnak, amit persze követhet postai úton a meghívó ezután.

Dream-Hole

 

Meghívjunk mindenkit akit gondolunk “első körben”, azokat a vendégeket is, akik nem biztos, hogy eljönnek?

Meghívni mindenképpen illendő mindenkit akivel úgy gondoljátok szívesen osztoznátok esküvőtök örömében. Megadjuk az esélyét, hogy eljöjjön, emellett szép gesztus, hogy gondoltatok rájuk.

Ne feledkezzetek meg a kísérőkről sem. Egy gesztus, ha megadjuk a lehetőséget mindenkinek, hogy elhozzanak valakit kísérőjükként. Ami ilyenkor fontos, hogy ha megvan a személy, akivel érkezne a vendég, mindenképpen egyeztetni kell a jegyespárral, hiszen elsősorban az ő nagy napjukról van szó, és emiatt illik biztosra menni, hogy a meghívott plusz egy fője is szívesen látott vendég. Emellett az ültetőkártyák miatt is érdemes tudni a vendégek pontos nevét.

 

Milyen formában divatos most a meghívó? Papír vagy elektronikus meghívó?

Tapasztalataim szerint még mindig a jól bevált  papír alapú meghívók élik fénykorukat.

Sok párral a középutat választjuk. Fiatal vendégeiknek elektronikus meghívót küldünk, az idősebb nagyszülőknek illetve saját szüleiknek készíttetünk papír alapú meghívót. A tanúknak és koszorúslányoknak pedig mellé plusz kísérőkártyát, mellyel felkérjük őket a nemes feladatra. :)

Mi az amit biztosan tartalmazzon a meghívó?

Keresztnevetek a kitűzött dátummal, a polgári és egyházi szertartás pontos címét, majd az azt követő lagzi pontos helyének nevét és címét. Ajándékba mit szeretnétek kérni, legfőképpen a pénzt szoktuk illedelmesen megfogalmazni. Sok párunk kaparós sorsjegyet szokott kérni, ezt is jó ha beleírjátok.

Mindenképp tűntessétek fel, hogy meddig és milyen elérhetőségeken értesíthetnek Titeket, hogy a meghívásotok elfogadják-e.

Dream-Hole

 

Kétféle meghívót is készíttethetünk: csak a szertartásra hivatalosak részére, valamint a vacsorára is hivatalosak részére.

Akiket csak a szertartásra hívtok meg, kiemelten fontos, hogy egyértelműen legyen feléjük ez kommunikálva a kellemetlen félreértések elkerülése végett.

Ha tudjátok a programok hogyan követik majd egymást, akkor idővonalon ábrázolhatjátok is. :)

Dream-Hole

 

Legtöbb párunkkal attól a grafikustól rendeljük a menükártyákat, ültetőkártyákat, akivel megterveztük a tökéletes meghívónkat. Így tartom szerencsésnek, hiszen ugyanazt a grafikai anyagot tudjuk megjeleníteni az esküvői dekorációban is, melyet a meghívónál megterveztünk.

 

Csodás készülődést kívánok, Dia:)

© Rózsa Diána Esküvőszervező. Minden jog fenntartva.