Esküvői kisokos

Mi a tálszervíz, tányérszervíz? Vagy ki a cinematográfus, szertartásvezető? Ezekre is megtaláljátok a válaszokat ebben az esküvői kisokosban.

Tálszervíz: 4-6 személyes tálakon szervírozzák a vacsorát, ez azonban kevésbé dekorációbarát, hiszen mindig tologatni kell a dekoráció egyes elemeit, hogy elférjenek a hatalmas tálak

Büfészervíz:

más néven svédasztal: ajánlom, ha nagyobb a násznép és a szeretnénk választékos vacsorát tálalni

Tányérszervíz:

előre egyeztetett menüsort kapnak a vendégek a felszolgálóktól

Dugódíj:

a helyszín által ajánlott italcsomag mellé egyéb italokat szeretnénk vinni, akkor a fejenként kell felszolgálási, azaz dugódíjjal számolnotok.

Ceremóniamester:

röviden csak CM. Fontos tisztázni az elején, hogy teljesen más, mint a vőfély, mivel e kettőnek csak a feladata azonos: az esküvő levezetése. A CM fogalma amerikából ered, ahol a XX. században jelentkezett az igény az elegánsabb, vagy modernebb, bulisabb esküvők levezetésére. A CM az esküvő “műsorvezetője”, aki elegáns megjelenésével, személyiségével kontrollálja az estét. Egy jó CM mellett jó a hangulat, és minden szervezetten történik, valamint elég felkészült, hogy sikeresen megoldja a váratlan eseményeket.

Vőfély:

a feladata ugyan az, mint a ceremóniamesternek, de ő a hagyományokat követve, népies elemekkel tarkítva szórakoztatja a násznépet. A ruhaviselete is népies, rendszerint egy nagy botról lehet felismerni, amin sok színes szalag lóg, amolyan trófeaként, ezek az általa vezetett esküvők szimbólumai.

Cinematográfus:

esküvői filmkészítő. Nem esküvői videós, mert a különbség lényeges.

Csokordobás:

régi elterjedt hagyomány, melyet az angolszász kultúrából vettünk át. Az esküvői szertartás (templomi vagy polgári) után a menyasszony mögé gyűlnek a hajadon lányok, aki eldobja a csokrát, amit a hajadonok igyekeznek elkapni. Aki megszerzi, az lesz a következő szerencsés menyasszony. Külön erre az alkalomra készítenek úgynevezett dobócsokrot.

DJ:

lemezlovas, aki számítógépről játssza a slágereket a násznépnek. Profi hang és fénytechnika áll a rendelkezésére.

Harisnyakötő:

a menyasszonyi ruha alatt egyik lábán hordja az ara, amit majd újdonsült férje vesz le róla. Hagyomány szerint csak kéz nélkül veheti le ezt a ruhadarabot, amit miután sikerült leszednie az asszonyról eldob az agglegények között. Ez a hagyomány hasonló a csokordobáshoz, csak a férfiak állnak sorba és “verekednek” meg az eldobott ruhadarabért. Ugyanis a babona szerint az nősül meg elsőként, aki azt megszerzi.

Külső helyszín:

amikor a polgári szertartást nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, hanem más, egyéb helyszínen tartják meg.

Szülőköszöntő:

a szertartás beszéde közben a szülőknek megköszönjük a nevelést, a sok törődést és segítséget, ami elindított minket az életben. Általában virágot és apró emléktárgyat ajándékozunk.

Kreatív fotózás:

Egy teljesen természetesnek ható beállított képsorozat. Stílusa többféle lehet: klasszikus,humoros, vagy elegáns. Miért lehet rá szükség? Azért, hogy legyen rólatok olyan kép, Ahol csak ketten vagytok jelen. Ez azért fontos mert az esküvői forgatagban szinte mindig lesz melletetek valaki. Nem lesz meg az érzelmi töltet és hangulat a fotókban enélkül. Persze meglehet ezek nélkül is lenni, de véleményem szerint nem érdemes.

Koszorúslányok:

A koszorúslányok ezért is öltöznek az arához hasonlóan szép ruhába, hogy megtévesszék a gonosz erőket, nehogy magukkal ragadják a menyasszonyt. Ez már önmagában is nemes feladat, de van egy praktikus oldala is a koszorúslány-létnek. (együtt tudtok készülni a nagy napon, a koszorúslányok tudnak segíteni minden apróságban, amire neked már nem lesz időd)

Chiavari szék

vagyis amerikai stílusú szék.

Szertartásvezető:

Sokan hívnak az esküvő helyszínére anyakönyvvezetőt, illetve hívnának, de sok helyre vagy ki sem mennek vagy csak elképesztő feltételekkel. Azt pedig, hogy esetleg angolul és magyarul is megszólalnak-e szinte nem is merjük megkérdezni. Ezért ajánljuk a szertartásvezetőt, aki bármilyen helyszínen képes a hivatalos szertartáshoz hasonló, vagy annál csodálatosabb szertartást végezni.

Beszéd:

Jellemzően az ifjú pár majd azok szülei köszöntik a násznépet

Bolondmenyasszony:

Többféleképpen is szokták játszani, lényege, hogy a vőlegény egy menyasszonynak öltözött férfivel kell, hogy táncoljon, vagy valamilyen feladatot elvégezzen.

Köszönetajándékok:

Egy apró ajándék mellyel megköszönjük, hogy eljött a násznép és veletek ünneplt. Általában hűtőmágnes, toll, virágmag, pálinka szokott lenni, de szerencsére már sokat bővült az ötletek listája.

Lakodalom forgatókönyv:

Egy jó vőfélynek/ceremóniamesternek kötelessége ezt pontosan letisztáznia veletek. Ne hagyjátok, hogy ad-hoc módon történjenek a dolgok, mert abból kavarodás lesz. A vőfély is, ti is, és a személyzet (esküvői fotós, videós, zenekar) is tudja a pontos forgatókönyvet: vacsora, beszédek, gyertyafénykeringő, játékok, tortavágás, menyasszonytánc, stb.

Candy bar:

Külön asztal, melyen az édességek, finomságok megtalálhatóak. A dekoros kollegák külön szeretik díszíteni, látványos elemekkel.

Animátor:

Aki a gyerekeket lefoglalja játéksarokkal, vagy kültéri játszóház felállításával. Általában szakképzett animátorok vagy óvónénik szívesen vállalják a ceremónia és a buli ideje alatt is.

© Rózsa Diána Esküvőszervező. Minden jog fenntartva.